Intervju med redaksjonen. Av redaksjonen. Om redaksjonen.

Redaksjonen i enmillionmeter består altså av to mennesker. For å bli kjent med disse har vi valgt å stille hverandre noen spørsmål. Og hva er vel mer passende for å bli kjent med oss enn å snakke om vårt forhold til litteratur? 

Gina stiller spørsmål til Lena:

For en som alltid har likt å lese er det å lese en selvfølge. Men nettopp fordi ting er selvfølgelige er de verdt å stille spørsmål ved det. Så hvorfor leser du? 

Hjelpes, for et spørsmål – så enkelt og så komplekst. Men ja. Jeg tror min kjærlighet til litteraturen henger sammen med denne utrolig banale men høyst gjeldende påstanden om at jeg er så vanvittig fascinert av språk. Kombinert med en nysgjerrighet på og kjærlighet for mennesker, blir litteraturen noe jeg lærer og underholdes av, på så mange områder og nivåer.

Hva har formen å si for hvordan du leser? Leter du etter noe annet i lyrikk enn i prosa?

Jeg ønsker jo å svare nei på det spørsmålet, at formen ikke har noe å si for hvordan jeg leser, men det ville antagelig vært en løgn. Dette går vel inn under disse forutinntatthetene vi alle lever med, og for meg handler det ikke om en kvalitetsmessig forskjell, men om at form faktisk påvirker måten innholdet oppleves på for leseren.

Dersom du skulle levd som flue på veggen til en forfatter (død eller levende) gjennom en hel dag, til hvem og hvorfor? 

Forutsatt at flua kunne snakke til forfatteren: Richard Yates. Så kunne jeg fortalt ham at han ikke ville bli glemt, at han ville bli lest av mange og at Easter Parade er en av mine favorittbøker.

Det finnes mange slags lesere, noen leser et forfatterskap fra begynnelse til slutt, andre leser flere bøker samtidig, noen spiser mens de leser eller skriver i bøkene, mens andre tar i de med hansker og har bokhyller sortert etter forfatternavn. Hvor ligger du på skalaen rotete-ryddig leser? 

Akkurat nå leter jeg etter bokhyller jeg kan plassere alle bøkene mine i, så rent bokstavelig er jeg en fryktelig rotete leser sånn sett. Når det gjelder forfatterskap så leser jeg helst kronologisk, og jeg foretrekker også å holde meg til én bok av gangen. Samtidig så har jeg en god gjeng med bøker som jeg alltid er i, noen titler jeg stadig vender tilbake til fordi jeg vet hva de gir meg. De er blitt rom jeg kan besøke og hvor jeg finner igjen følelser eller stemninger. Det er fint at det går an.

Hvis en person vil skremme deg bort fra et nærmere bekjentskap gjennom å ramse opp sine tre yndlingsbøker, hvilke bøker skulle det ha vært? 

Det har ikke skjedd til nå at jeg har ekskludert noen fra livet mitt utelukkende på grunn av litterære preferanser. På generell basis synes jeg det er gøy å henge med mennesker som er lidenskapelige, som brenner for og er engasjert i noe, om det så måtte være noe jeg selv ikke finnes interessert i. Det byr jo gjerne på interessante diskusjoner, i alle fall. Så jeg henger heller med en person som elsker noe skikkelig sært eller noe jeg synes er fryktelig dårlig, enn med noen som er satt i sin lille ramme og er lukka for nye inntrykk eller opplevelser.

Lena stiller spørsmål til Gina:

Hva er det med bloggskriving og bloggformatet som appellerer til deg? 

For min del innebærer bloggformatet lavterskel sammenlignet med publisering i avis, tidsskrift, magasin eller lignende. Og så er det ekstra morsomt når man får direkte tilbakemelding fra leserne. Ved å være bundet til å publisere et visst antall innlegg i måneden, blir jeg også tvunget til å skrive om ting som kanskje ellers bare ville forsvunnet ut i glemselens mørke. Slik blir jeg både mer produktiv, mindre redd for om ting er bra nok og en bedre skribent. Vinn-vinn.

Hvis du skulle ha bedt inn til «Firestjerners middag», hvilke fire mennesker (død eller levende uviktig, men de ville vært i live under middagsselskapet altså) ville du invitert og hvorfor?

Da skulle jeg tatt med meg Wes Anderson, Jane Austen og Roland Barthes. En passe blanding av intellekt, fantasi, lekenhet, observasjonsevne, humor, sprøhet, glimt i øyet og jordnærhet.

Hva er dine hjertebarn innen litteraturen?

Jeg er overbevist om at det at bøker er korte er et tegn på kvalitet, da de ikke har noe å gjemme seg bak. Bøker som virker beskjedne, men som inneholder perle på perle av treffende beskrivelser og innsikter om livet generelt. Jeg sikter da særlig til forfattere som Kjersti Annesdatter Skomsvold og Frøydis Sollid Simonsen. Jeg er generelt opptatt av den lille litteraturen, den som ikke står på bestselgerlistene eller omtales med store bokstaver i de største avisene. Men den virkelig store litteraturen har jo sin tiltrekningskraft den også. Woolf, Hamsun, Rilke, Proust, Mann, Kafka, jeg liker modernistene mine.

La oss tenke oss inn i en fiktiv situasjon: Du skal tvangsgiftes til en mann du aldri har møtt. Det eneste du vet om ham er at han vil gifte seg med deg. Hvis du skal sende ham tre bøker som han skal lese FØR dere møtes for første gang, hvilke bøker ville det blitt, og hvorfor?

Vil gjerne omformulere dette spørsmålet litt: La oss sette oss inn i en fiktiv situasjon: en fyr har funnet ut at du er kvinnen han alltid har lett etter og vil gjerne overbevise deg om at han drømmemannen. Hvilke tre bøker burde han lese for å imponere deg?

Det skal nok mye til for å imponere meg i disse dager gitt, men han skal få en sjanse om han har lest (og likt!) Markens Grøde av Knut Hamsun, Pride and Prejudice av Jane Austen(på engelsk) og Fragmenter av kjærlighetens språk av Roland Barthes (jeg er dog så raus at jeg ikke skal insistere på at han skal ha lest den på fransk). (Og så måtte han hatt fine sko, være over 1,80, spandert den første drinken, sagt at jeg var det vakreste han hadde sett, ledd på de riktige stedene osv.)

Hvilken bok ville du tatt med deg til en øde øy og hvorfor?

Da tolker jeg bok som verk og ville jeg tatt med meg hele På sporet av den tapte tid, så klart! Ingen avbrytelse, ingen ting forefallende, ingen venner som tvinger meg ut, ikke noe internett som kaster bort tiden min. Den perfekte ferie. I sær hvis jeg også får ta med meg Wes Anderson, Jane Austen, Roland Barthes og han der drømmefyren.

Advertisements

En kommentar om “Intervju med redaksjonen. Av redaksjonen. Om redaksjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s