Luke 2: Årstidspreferansen

Redd_barna_300dpiJeg liker best å lese bøker som foregår i samme årstid som den jeg selv befinner meg i. Det er godt mulig dette er en indikasjon på at jeg lider av et hittil udefinert syndrom, men i så fall er jeg villig til å være dets ansikt utad. Jeg kan se filmer nå i desember hvor handlinga er satt til sommer eller vår uten at det plager meg, men med bøker er det annerledes. Og nå kan det jo hende at det finnes andre som meg, tenkte jeg, at vi er flere som lever våre dager med denne årstidspreferansen. Uansett om du som leser dette forstår hva jeg snakker om eller ikke, vil jeg som luke nummer to i vår adventskalender dele de to første avsnittene i Tiril Broch Aakres roman Redd barna, som kom tidligere i år på Flamme forlag. Mer presist enn dette kan man vel knapt få det: alle de 125 sidene finner sted i løpet av en eneste dag, nemlig 8. desember. I tillegg er det vakkert, presist, kompakt, vondt, dramatisk og til tider svært poetisk – jeg anbefaler deg å sette av nok tid til å lese hele denne romanen i en smekk.

Snøen laver ned gjennom trekronene, lyser i nattemørket. Smelter inn i bekken som bryter opp av isen, forsvinner inn i iståken over tjernet. Faller mykt over den stille stien, gjennomhullet av sølespor. Dekker rododendronbusken på baksiden av det hvite huset i kanten av skogen og legger seg som en liten lue på stauren med meiseboller i grønne nett. Drukner i mørket i dalen sett mellom trærne. Drysser over hustaket og vokser som et tykt teppe på plattingen.

 

Og så uler toget. Som et raut fra et stort dyr. Fremkaller bilder fra en annen tid; tropper som rykker frem i dalbunnen, et kongsemne på treski med sverd i et gnistrende, urørt snølandskap, som en liten tresoldat. Mammut som vandrer inn i en nysmeltet dal og lederen som støter ut i det grønne.

Nå har du altså 6 dager på deg til å løpe til biblioteket eller et sted hvor de selger bøker og kjøpe nettopp Redd barna. Så er det 8. desember og du kan lese i full synk med boka. God onsdag!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s