Luke 3: Unica Zürn

Unica_Zurn-LaupenmuhlenI den tredje luken av adventskalenderen vil jeg benytte sjansen til å presentere en mindre kjent tyskspråklig surrealist: Unica Zürn. Fordelen med å studere litteraturvitenskap i Tyskland er nemlig at man blir kjent med en hel rekke diktere som man antagelig aldri ville ha kommet borti ellers. Zürn ble født for hundre år siden i Berlin-Grunewald (der jeg også forøvrig begynte mitt Berlinliv). Hun var forfatter, dikter og maler. Som de fleste kvinnelige kunstnere blir hennes verker som regel tolket som selvbiografiske ytringer. Denne tendensen forsterkes ytterligere av at Zürn ble diagnostisert med paranoid schizofreni og til slutt valgte å ta sitt eget liv etter en årrekke inn og ut av diverse institusjoner.

 

Zürn sto i forbindelse med de franske surrealistene og skrev i hovedsak fragmentert prosa. Mest kjent er hun for sine anagram-dikt (en diktform der hver verselinje består utelukkende av de samme bokstavene som i tittelen). Aberet med disse anagrammene er imidlertid at de er omtrent umulig å oversette. Likevel velger jeg altså å dele dette anagram-diktet fra 1959 med leserne denne 3. desember, fordi det er noe av det vakreste og morsomste og tristeste jeg noensinne har lest:

 

Ich weiss nicht, wie man die Liebe macht.

 

Wie ich weiss, ’macht’ man die Liebe nicht.

Sie weint bei einem Wachslicht im Dach.

Ach, sie wächst im Lichten, im Winde bei

Nacht. Sie wacht im weichen Bilde, im Eis

Des Niemals, im Bitten: Wache, wie ich. Ich

weiss, wie ich macht man die Liebe nicht.

 

Anagrammet er hentet fra boken Das weisse mit dem roten Punkt [den hvite med den røte flekken] som jeg bestilte med det samme jeg kom tilbake fra seminaret om Zürn. Jeg har på følelsen at denne boken kommer til å stå i bokhylla mi så lenge jeg lever. Med dette ønsker jeg en fortsatt god 3. desember!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s