Luke 5: Lina på Katthult

Adventstid betyr for meg først og fremst å gjenoppleve barndommens gleder. I desember oppsøker jeg gjerne ekstra aktivt ting som setter meg tilbake til barndommens enkle lykketilstand. Det å gjenoppdage ting man så eller leste som barn er imidlertid ofte en smertefull pinlig påminnelse om at ting ikke var bedre før og at man i virkeligheten ikke hadde en uvanlig utpreget smak allerede i barndommen. Samtidig hender det også at barndommens skatter viser seg å være virkelige skatter. Noen ganger innser man faktisk først som voksen hvor geniale barndommens helter var. En av de tingene jeg forstår bedre jo eldre jeg blir er Astrid Lindgrens verden.

Nu står jag i blom
Kärlek kom, o, kom
Blommningstiden går så fort
Livet är så kort

Jeg var en ekte Lindgren-flicka. Jeg drømte om å være like kul som Pippi, like tøff som Ronja, like pen som Brita. Jeg hadde en kassett med alle Lindgrens sanger som vi hørte på i bilen. Disse sangene var for meg omtrent like selvfølgelig som barne-TV eller kveldslesning. De siste par årene har jeg imidlertid ved flere anledninger spontant begynt å synge på en av disse sangene, og det har slått meg hvor himla bra Lindgrens tekster faktisk er. Hennes evne til å på en sterkt rørende måte beskrive livet slik det faktisk er. Spesielt tjenestepiken Lina slår meg i dag som en dypt tragisk karakter. Derfor vil jeg vie den femte luken av enmillionmeters adventskalender til Lina på Katthult, og to av mine yndlingslindgrensanger, nemlig Liten visa om huruledes livet är kort liksom kärleken og den jeg kaller Linas song, men som egentlig heter Värfor och värfor. ”Varför har jag ingen fästman när det finns dom som har två”. Gull!

 

 

Flickan sa sisåhär:
Kom, o, kom och håll mig kär
Ty min tid är så kort
Snart ska jag vissna bort

”Snart ska jag vissna bort”. Stakkars Lina! (Stakkars meg)

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s