Luke 8: Novellegaven

fyrstekakeNRK har invitert tolv forfattere til å skrive ei novelle hver. Resultatet har de sendt på radio, en tekst i måneden året gjennom, og til slutt skal det altså kåres en vinner: Årets novelle.
Jeg har registrert at dette har foregått, men av en eller annen grunn har jeg ikke lyttet til noen av novellene. Det var før jeg i scrolle-forbifarten her om dagen plutselig så at det var bilde av både Gunnhild Øyehaug og Merethe Lindstrøm i en og samme fotocollage. Det viser seg altså at begge de to har havna i finalen av denne konkurransen, og nå kan vi, folket, stemme fram vinneren.

Går du inn på denne sida, kan du høre alle de fem finalistene. Foruten Gunnhild Øyehaug og Merethe Lindstrøm er det altså Laila Stien, Jonny Halberg og Frode Grytten som har blitt med til siste etappe. Selv har jeg allerede stemt på Øyehaug, og kan vel komme til å gjøre det igjen før avgjørelsen faller. Et kort utdrag som i seg selv forklarer min begeistring for Øyehaugs forfatterskap generelt og denne novella (med tittelen ‘Augeblemme’) spesielt:

Ho grøssar når ho tenker på kyrkjekjellaren. Der dei brukte å vere då dei gjekk på konfirmasjonsførebuande kurs, der ho stort sett satt og kjende at ho hykla. Og hyklinga kjentest solid, ikkje berre som ei vag kjensle, men ekte hykl. Like mektig og konkret som fyrstekake. Ho gjorde knefall, ho gjorde knefall for dei andre. Det ville vere for pinleg å vere den einaste som ikkje konfirmerte seg.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s