Luke 12: Musical sanctuary

karijordNoe av det beste jeg vet er å ha tid til å lete opp ny musikk. Browse, som Spotify forteller meg at det heter. Et par ledige timer med øreklokker på hodet eller gode høyttalere i rommet, hvor jeg kan vandre rundt i denne musikkjungelen jeg gladelig betaler en hundrelapp i måneden for å ha tilgang til. I dag er dette den måten jeg oftest oppdager ny musikk på. Og selv om det gjerne er slik at de gamle er best, er det ikke mer enn tre-fire år siden jeg oppdaga den artisten jeg går til på de dagene hvor livet ikke kjennes helt i vater. Da vil jeg helst gå inn i en musikalsk omfavnelse: møte lyd jeg kjenner, tekst jeg kan, stemmer som er som gode gamle venner. Og selv om også lista med slike artister stadig vokser, er det et ubestridelig førstevalget når jeg skal inn i mitt eget lille musikalske sanctuary: Rebekka Karijord. Helt fra jeg oppdaget musikken hennes har jeg venta på at resten av verden skulle gjøre det. Med en slags nervøsitet, egentlig, fordi det er noe fint med at hun ikke er en av dem som spiller på Telenor arena og klistres utover de tabloide framsidene. Forhåpentligvis sitter du som leser dette nå og tenker at selvfølgelig kjenner du til Rebekka Karijord, men siden jeg ikke synes hun har fått i nærheten av den oppmerksomheten hun fortjener, er det altså en av mine største inspirasjonskilder som i dag befinner seg i kalenderens luke nummer 12. 

Folk spør ofte hvorfor jeg liker musikken hennes så godt, eller rettere sagt hva det er med musikken hennes som appellerer så sterkt til meg. Det er så enkelt og samtidig så utrolig vanskelig å forklare, slik det ofte er med kunst som virkelig berører. Kanskje fordi det, i alle fall ofte for meg, er så personlig. Det er på grunn av mine erfaringer, fordi jeg kobler musikken eller litteraturen, installasjonen, maleriet eller fotografiet til en episode, til en følelse, et minne eller et menneske jeg kjenner eller bare har observert, at det blir så sterkt for akkurat meg. Jeg står jo av og til på andre siden av en slik samtale også, der noen spiller av en sang for meg, anbefaler ei bok eller en film som er viktig for vedkommende, og ser at det ikke bare er jeg som sliter med å formidle presist nok dette vidunderlige ved kunst man elsker.

Mye av min fascinasjon for Rebekka Karijord bunner nok i at jeg opplever musikken hennes som utildekt og ekte. Vakker, velkomponert og spennende også, såklart, men det er jo ord man kan bruke for å beskrive så mye. Karijords autentisitet forsterkes når man får se henne spille live: det er ingen polert og studiomiksa autotune-artist som står der, men et menneske som vrir sjela si ut for publikum, som synger med en kraft og en inderlighet som treffer meg like hardt hver eneste gang. For meg har Karijords musikk en tilnærmet sakral status, jeg setter den ikke på hvor og når som helst, nettopp fordi den gjør noe med meg når jeg bare slipper guarden ned. Musikken hennes er forbeholdt situasjoner hvor jeg trenger dette rommet å gå inn i hvor alt er trygt og kjent. Samtidig er Karijords musikkunivers en kilde jeg stadig søker meg til når jeg trenger kreativ inspirasjon: på en måte nesten naturstridig at det man kjenner godt kan lede til nye tanker og ideer?

Det er jo alltid ekstra hyggelig å være begeistra for noens kunst når selve skaperen er et menneske man ser opp til. Rebekka Karijord er en vanvittig dyktig musiker, og fremstår klok og reflektert også utenfor scenen. Følger man henne i sosiale medier og ser på prosjektene hun jobber med, blir det tydelig at det ikke er penger eller ønsket om kjendisstatus som er motoren her. I tillegg til egne plater har hun komponert musikk til blant annet film, teater og danseforestillinger. Og det bringer meg til den virkelige gaven i dagens adventsluke: Creative North har laga en videoserie med Karijord, der vi følger henne mens hun jobber med ny plate. Her kommer episode 07, Playing The Piano For The First Time. Det meste hun snakker om i forholdet hennes til musikk her har for meg en tydelig parallell til skriving og litteratur. Anbefaler på det aller varmeste å ta en titt, sjekke ut platene hennes, og aller aller helst å gå på en av konsertene hennes så fort hun er ute på turné igjen. Alle episodene i denne serien ligger også tilgjengelig på YouTube: Enjoy!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s