Luke 19: Karasek og IKEA-katalogen

Kant, Gottsched, Lessing, Goethe, Schiller, Schlegel, Herder. Tyskland er de store litteraturkritikernes land. For et par år siden gikk den mest kjente tyske litteraturkritikeren i nyere tid, Marcel Reich-Ranicki, bort. I september i år fulgte Hellmuth Karasek, som jeg vil vie denne 19. luken til. Karasek var, sammen med Reich-Ranicki og Sigrid Löffler fast interiør i den paradigmatiske sendingen Das Literarische Quartett helt fra 1988 til 2001. Karasek var forfatter, journalist, professor i teatervitenskap og litteratur- og filmkritiker. Den tjekkiskfødte Karasek ga ut en lang rekke bøker og mottok flere priser i løpet av sitt 81 år lange liv. Som kritiker var han innom avisene Stuttgarter Zeitung, Zeit, Spiegel, Tagesspiegel, Die Welt og Berliner Morgenpost. Das literarische Quartett er en fryd å se, men mitt absolutt favoritt Karasek-øyeblikk finner du i filmen under, der han anmelder IKEA-katalogen (!). Her kommer den tydelige kritikerstemmen blandet med den lune humoren fram. Genialt!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s