Luke 20: Antikviteten

Processed with VSCOcam with m6 presetNoe jeg pleier å gjøre hver gang jeg er hjemme på besøk er å kikke i bokhyllene. Der er det mange skatter. En av favorittene er Bon-ton. En Raadgiver for de unge fra 1878 (!) som min oldefar, Herman Hansen, fikk til sin konfirmasjon før han dro til sjøs og ble kaptein med flosshatt og vaskebjørn som klatret i masta. True story. Og når jeg blar i boken og tyder den gotiske skriften skjønner jeg jo at man rett og slett må gjøre det stort internasjonalt med denne boken som reisefølge:

 

Det første Intryk, et Menneske gjør, er for ham ofte af stor Betydning for hele Livet. Ens Fremtræden, Tale, Gang og Manerer lader os strax slute os til det Dannelsestrin, hvorpaa han staar, det drager os til ham eller støder os fra ham og bestemmer os ofte til at søge eller unvige Omgang med ham

 

Med undertittelen ”Hvad fordrer Livets forskjellige Forhold af os i vor Omgang med andre?” gir Bon-ton råd om klesdrakt, holdning, komplimenter, etikette, høflighet, konversasjon, forholdet i hjemmet, forholdet mellom venner og bekjente og mellom vert og gjest, visitter og hvorledes man har å oppføre seg på offentlige steder. Pluss en forklaring av nye ord og vendinger tatt inn fra andre språk. Gullkornene følger som perler på en snor. Spesielt fornøyelig er kapittelet om hvordan en mann skal te seg ( ”Der er Mandfolk i Mængde, men ikke alle er Mænd”), rådene om hvordan ektefellene skal forholde seg til hverandre (”Der er intet, som i højere Grad beskjæftiger den unge Mands und Piges Sind end de Forestillinger, de gjør sig om dette Afsnit af Livet”) og til holdning, gange og blikk.

 

I sistnevnte kapittel beskrives detaljert hvordan man skal sitte, stå og gå. Dette er det for eksempel viktig å ha i mente: ”Hovedet maa holdes ret og utvungent og ikke hænge til den ene eller den anden Side” og ”Skuldrene maa man ikke trælle op eller trykke fremover, men trække tilbage, saa Brystet utvides, og ikke maa man løfte den ene Skulder højere end den anden”. Det er med andre ord slett ikke så enkelt å bevege seg som et dannet menneske. Også hva gangen gjelder, må denne være ”elastisk, let, utvungen, fri, kraftig og naturlig”. Det med naturlighet er for øvrig nøkkelen, da man ellers vil ende opp med å latterliggjøre seg selv. Av samme grunn må man ikke fordype seg for mye i tanker når man går på gaten, ”man kunde ellers let støde imod Mennesker eller Gjenstande, træde i en Rendesten eller hul og falde”. Nytte råd til et ungt menneske altså. Bon-ton er dessuten god å ha dersom man skulle ha et godt øye til noen:

 

Kvinden fænglser med sit Blik. Blikket er det første Kjærlighetsbrev mellom to elskende. Blikket hos en Kvinde er den Tolk, som gjerne uttrykker hvad Læben ikke voger udtale. […] Af øjet lyser den elektriske Gnist, som i et beslæktet hjerte tæner den der slumrende Sympathi. Det er ikke let altid å kunne beherske sit Blik og kun ved Uddannelse af vor Sjæl kan man faa et Blik, som i væsentlig Grad gjør os til behagelige og elskværdige Personligheder i Selskabet.

 

Noe å ta med seg når den årlige kavalkaden av juleselskap står for døren?

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s