Luke 23: Årets beste

Som seg hør og bør har også vi i denne redaksjonen laget en oppsummering med de titlene vi likte best i året som snart er over. Fortsatt finnes det vel åpne bibliotek og bokhandler, dersom du blir så fristet at du selv vil lese noen av disse i juleferien.

Gina:

min_mor_sier_cover_rbg_0Min mor sier (Stine Pilgaard)

Ikke bare favoritt dette året, men en av de bøkene jeg har lest noen gang som jeg liker aller best. Kanskje på grunn av min personlige situasjon på tidspunktet, uansett røsket det godt i hjerterota. Pilgaard skriver så morsomt og vondt om å bli forlatt og om behovet for å bade i en pøl av selvmedlidelse, bitterhet og melankoli mens verden fortsetter som før. Pilgaard er spesielt god i dialogene, der hun på mange måter oppsummerer den vanskelige mellommenneskelige kommunikasjonen. Best.

 

HeftetIld til oss (Kristian Bergquist)

Jeg hadde ikke lest noe av Bergquist før, før jeg spontant lånte denne diktsamlingen av en venninne da vil skulle ligge i Tøyenparken den siste sommerdagen i Oslo før jeg reiste tilbake til Berlin. Bergquist skriver enkle, morsomme og intelligente dikt. Jeg leste hele i et jafs og frydet meg stort.

 

 

torgetTorget (Victoria Durnak)

En byttefest av en roman! Torget handler om Elin som henter og avleverer ting som annonseres på FINN.no. Likevel er det ikke tingene som står i sentrum, men de som eier dem. Romanen er en enestående framstilling av mellommenneskelige forhold i den digitale tidsalder. Som med Min mor sier har også denne romanen margen full av utropstegn. Denne er morsom og sprø, men har også en nerve som gjør at den sitter igjen i kroppen lenge etter at boken er lånt bort til alle man kjenner.

Lena:

skomsMeg, meg, meg (Kjersti Annesdatter Skomsvold)

En barneroman som kan leses av absolutt alle, og Skomsvold på sitt beste, spør du meg. Humor og alvor hånd i hånd, skarpe observasjoner og stor skrivekunst. Jeg velger å argumentere for denne bokas briljans med et sitat:

Korpset øver i bomberommet på skolen, vi sitter der hver mandag og lager ompa-lyder. Om det blir krig, trenger vi ikke flykte noe sted, jeg befinner meg akkurat der jeg skal være. Men jeg vet ikke hva som er verst, å løpe ute i kuleregnet hvor krigen raser, eller bli sittende fast i bomberommet omgitt av althorn og tverrfløyter på ubestemt tid.

engelsk kanal 15Den engelske kanal 2015  (Jørn Sværen (red.))

Denne boka er et poesiens praktverk! Bredden i utvalget av forfattere er stor, og jeg tror den vil egne seg godt også for lesere som ikke er så bevandret i poesiens verden. Som jeg skrev da jeg anmeldte denne for Bokmerker tidligere i år: «Antologiformatet og den prøvesmak-aktige følelsen det gir å bla i et sånt verk tror jeg kan lokke til seg lesere som ikke vanligvis leser mye poesi. Når Kolon i tillegg har spandert store, luftige sider hvor teksten virkelig får komme til sin rett rent visuelt, blir dette en innbydende antologi på flere vis. Jeg både håper og tror at antologier som Den engelske kanal 2015 kan fungere som et flott konverteringsverktøy over i poesiens magiske verden.»
En av Morgenbladets anmeldere arresterte meg senere på dette etter å ha tolket det til at jeg forsøkte å selge poesi inn som noe magisk. Så bare for å oppklare, for de som fortsatt har den restriktive ordbokdefinisjonspregede oppfatningen av dette adjektivets bruksområde, at det må være relatert til trollmenn og heksebrygg: magisk brukes i dag av folk født etter 1980 gjerne som et positivt adjektiv, for å beskrive noe som er virkelig godt, kult og supert.

ULVØYA_Skisser
Ulveøya (Lajla Rolstad)

I denne varme romanen følger vi en ung kvinne som overvintrer alene ute i den canadiske villmarka. For de av oss med en evigvarende latent reisetrang er dette både fint og forferdelig: det endte med at jeg selv satt og la planer for neste utenlandseventyr. Rolstad forteller en historie hvor både naturen, kjærligheten, tillit og mangel på tillit spiller avgjørende roller. En annerledes bok som passer både for de som har grodd fast i sofaen (så kanskje de kommer på at de skal opp og ut i verden) og for de som er mer rastløse. Jeg fikk gleden av å intervjue forfatteren tidligere i år, den samtalen kan du lese her.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s