Å rømme tilbake til seg selv

”I went to the woods because I wished to live deliberately, to face only the essential facts of life and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived”   (Henry David Thoreau – Walden)

11A_00326

Å lese bøker blir, som eventyr til fots, fra tid til annen beskyldt for å være eskapisme. Men i stedet for å rømme fra livet, mener jeg, som Thoreau, at denne typen eventyr nettopp kan ta deg tilbake til det. Å gripe dagen, leve hver dag til det fulle, gjøre det som gjør en lykkelig, kaste seg ut i det, gå sin egen vei. Det er så lett å få det til å høres plakaterende og banalt ut. Men det trenger ikke nødvendigvis å handle så mye om å poste bilder av bøker eller trær med klisjéfylte sitater i løkkeskrift på sosiale medier, som å åpne en bok eller komme seg ut av døra. Bøkene kan invitere deg på eventyr. Ikke nødvendigvis som en metafor, for bøker kan faktisk inspirere deg til å ta på sekk og smøre matpakke og gå uten mål og mening.

 

I dag morges bladde jeg i en av mine favoritter, Thoreaus Walden, og plutselig satt jeg på s-banen med termos og rundstykker, og Bon Ivers album Bon Iver på øret. Dette albumet gir meg samme lengten etter skogene som Walden. Jeg tok s-banen vestover, til det nesten bare var meg igjen og gikk av på stasjonen Grunewald. Derfra gikk jeg i to og en halv time. Jeg gikk samme runde som jeg for akkurat et år siden, opp på Teufelsberg og Drachenberg. Og mens jeg så utover store deler av Berlin og Brandenburg, tenkte jeg på alt som har forandret seg på et år. Man ser ofte ikke situasjonen sin klart før man får distanse fra den. Bøker har det til felles med skogen at de kan gi en slags klarhet, eller som Justin Vernon synger ”I could see for miles, miles, miles”. Når jeg vender tilbake til denne runden i skogen, på samme måte som jeg vender tilbake til visse bøker, har jeg følelsen av å vende tilbake til meg selv.

27A_0031013A_0032416A_0032123A_00314

(Sånn så det ut i Grunewald for et år siden, i dag var det akkurat like vakkert.)

spotify:album:7pTARJYCVO49nFXB1Mo5re

Min fasit en fredag i januar: Thoreau/Bon Iver/Grunewald

 

Advertisements

3 kommentarer om “Å rømme tilbake til seg selv

  1. Å, den Bon Iver-plata er vakker, fint skrive dette, sjeldan eg les bloggpostar som kunne ha vore avsnitt i ei bok. «Men det trenger ikke nødvendigvis å handle så mye om å poste bilder av bøker eller trær med klisjéfylte sitater i løkkeskrift på sosiale medier, som å åpne en bok eller komme seg ut av døra.» Det er søren så sant.

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s