Når utsiden teller

I det siste har jeg tenkt en del på bokomslag. Det begynte med at en god venn sendte meg et par linker, noe som førte til at jeg selv begynte å søke opp blogger og artikler, og plutselig scrollet jeg som besatt. På en litteraturblogg er det naturlig at forfatterne får mye heder og ros. Men man hører det sjeldent tales om designeren av bokomslaget, på tross av at det er uvurderlig for bokens appellkraft. For det oppstår en helt spesiell følelse når man stryker hånda over en plettfri eller medtatt bokrygg. Noe som gjør den fysiske boken uerstattelig i mine øyne. Kjærlighet er best analog.

Pinguin by hand er en serie med seks nyutgivelser av populære skjønnlitterære bøker fra de siste årene skrevet av kvinner. Disse har fått et helt nytt design, der hvert bokomslag er inspirert av et håndverk. Samlingen inneholder broderi, papirklipp, trykk, hekling, quilting og treutskjæring. Under»Pinguin by hand- The cover Story»på bloggen Pinguin by Design  får man innblikk i prosessen, og det er helt utrolig imponerende hvor mye arbeid som ligger bak hvert unike omslag.

penguin-design-number-11-05

Boken The Book Cover in the Weimar Republic utgitt av Taschen Verlag har samlet en rekke fantastiske bokomslag fra Weimarrepublikken (1918-1933).

book_covers_weimar_republic_va_gbd_3d_04601_1505151440_id_947162

 

 

 

 

 

 

 

Joe Kral har samlet en rekke vintage Pelican- og Pinguinomslag. Passer perfekt nå som 70-talletsbølgen herjer.

The Whispering Land

Når jeg blar gjennom liste på liste, blogginnlegg på blogginnlegg med bokomslag, slår det meg at det finnes så mange unike, men samtidig så mange like bokomslag, altså at det er visse trender og tendenser som går igjen. Det slår meg også at jeg har helt klare preferanser, og at et bokomslag kan være helt avgjørende for om jeg velger å plukke opp en bok eller ikke. Her er noen personlige favoritter:

mendelsund_kafka

Disse Kafka-utgavene designet av Peter Mendelsund er noen av de fineste jeg har sett. Fargene og formene minner meg om en blanding av Joan Miró og Marimekko. Samtidig fanger de inn den kafkaeske stemningen gjennom bruken av øyet for den følelsen av å bli overvåket som hovedpersonene ofte opplever.

tumblr_nxchg5eURs1rxrxxxo1_1280

Vintage Books ga tidligere denne måneden ut er verk av hver av Brontësøsterene for å hylle at det i år er to hundre år siden Charlotte Brontë ble født. Jane Eyre av Charlotte, The Tenant of Wildfell Hall av Anne og Wuthering Heights av Emily Brontë utkommer i vakkert design av Sarah Gillespie.

beautiful-book-covers

Vintage Books har forøvrig mange fine omslag. Denne utgaven av John Fowles The French Lieutenant’s Woman vet jeg ikke hvem som har designet, men omslaget minner meg om Katsushika Hokusais bølgemaleri. Fint.

penguin-design-bonjour3-1Jeg liker også bruken av svart-hvitt foto uten noen form for sepiaeffekter eller vintage-filter. Dette omslaget for Bonjour Tristesse er like estetisk som det er enkelt. Dette er utgaven til Pinguin Modern Classics fra 2013, og er altså ikke den nyeste. Designet er gjort av Jim Stoddart, Pinguins egen art director.

2a0eea97ab29f831b0f7367dea691ed3

Selv om jeg liker det enkle og geometriske, er jeg samtidig en sucker for gamle bokomslag i jugendstil eller art deco med stenset gullskrift. Skulle gjerne hatt fatt i The Friendly Town av Edward V. Lucas. Denne er fra 1906, utgitt av Henry holt and Company og er designet av Bertha Stuart.

Parissyndromet_220dpijeg-kommer-snartstandard_natt

Flamme forlag har flere omslag med sterke farger og geometriske former som minner meg om DADAs fotocollager og konstruktivismen, bare litt mindre aggressivt. Parissyndromet (Heidi Furre), Jeg kommer snart (Selma Lønning Aarø) og Natt på museet ( Victoria Durnak) er alle designet av Aslak Gurholt Rønsen, og jeg liker det kraftfulle uttrykket.

Pt9SI9TT_782_Under-verden_endelig_RGBInnbundettorget

En trend for norske bøker de siste årene er omslag i matt grå kartong og med illustrasjon og tittel i svart og hvitt. Ingela Nøding beskylder på bloggen til Deichmanske norske bokomslag for å være kjedelig, og er spesielt negativ til det hun kaller «(Den nordiske) kvalitetslitteraturen» med sine ensfargede omslag i grå- og bruntoner, nakne trær og landskap. Nøding ser disse omslagene som et uttrykk for janteloven, pietistisk og skittenrealistisk, og spør seg om forlagene med disse prøver å hindre bøkene i å selge, heller enn det motsatte. Det er imidlertid grunn til å tro at hennes bedømmelse av kjedelige bokomslag er bygget på subjektive referanser, som kanskje ikke stemmer overens med andre i målguppen. Jeg synes på min side at disse er utrolig estetiske, og plukket faktisk opp Under verden av Ida Hegazi Høyer fra en tilbudshaug nettopp på grunn av omslaget. En av mine absolutte favoritter.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s